11.24.2016

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, “Dünya ciddi bir değişim içerisinde-Yılmaz Parlar


BASIN TOPLANTILARI  

 


Dünya ciddi bir değişim içerisinde

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, “Dünya ciddi bir değişim içerisinde. Biz de bu değişime ayak uydurmak zorundayız. Birçok kişi, kısa zamanda elektrikli araçların piyasayı kaplayacağını zannediyor. Bu doğru değil. En az 5-10 yıl boyunca, mevcut içten yanmalı motorlu araçların hafifletilmesi, üreticilerin öncelikli meselesi olmaya devam edeceki. İngiltere, Türkiye’nin ikinci büyük otomotiv pazarı. İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci Türkiye için önemli. İngilizler AB’den ayrılırsa ve ekonomik anlamda bir küçülme yaşarsa, bizim açımızdan risk oluşturacak. Bir an evvel önlemimizi almamız gerekiyor”
TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, Başkan Yardımcısı Albert Saydam ve TAYSAD üyeleri, 23 Kasım 2016 Çarşamba günü Zincirlikuyu Avantgarde Hotel’de Yönetim kurul Başkanlığını Ertan Acar'ın yaptığı İtibar Atölyesi PR'lığında Basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda, Brexit ve ABD seçimlerinin Türk Tedarik Sanayi ihracatına nasıl yansıyacağı, Tedarik Sanayisi’nin 2016 Ocak-Ekim döneminde gerçekleştirilen ihracat rakamları, içerisinde bulunduğumuz 2016 yılına ilişkin değerlendirme ve sektörel öngörüler, 2017 beklentilerine ilişkin bilgi paylaşımı yapıldı.
Başkan Alper Kanca, Başkanlık seçimi sonuçları konusunda, “Amerika ve diğer ülkeler için bir takım senaryolar mevcut.  iyimser senaryoda, çok büyük değişikliğin olmayacağı ve 2021’e kadar rakamlarda ufak tefek oynamalar dışında durumun stabil kalacağı öngörülüyor. Kötümser senaryoda   Artışların olması gerekenin altında kalacağı bekleniyor. TAYSAD yönetimi olarak ortak görüşümüz, dünyadaki toplam araç üretiminde artış olacağı yönünde. Sebeb olarak  ihtiyaç var olduğunu, bununda üretime yansıyacak.”dedi
Otomotiv üretimi hangi iş modeliyle ve hangi ülkelerde yapılacağını,yeni düzende Türk üretiminin daha fazla söz sahibi olmasının küresel ayak izimizin artmasından geçtiğini belirten, Başkan Alper Kanca, “Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile yakın zamanda bir araya geldik. Otomotiv tedarik sanayisi olarak yaşadığımız sorunlar, uluslararası arenada rekabet gücümüzü azaltıyor. Bu konularda rekabet üstünlüğü elde edebilmek için çalışma grupları aracılığıyla faaliyetlerde bulunuyoruz. Önerimizi sunduk. Sanayi Bakanımız, daha detaylı konuşmak için bizi Ankara’ya davet etti. Ayrıca bize bir ödev verdi: “Toplam ciroyu artırmak için ne istiyorsunuz? Ne yapmalıyız? Bunları açık açık yazın, gelin, tartışalım” dedi. Biz de bununla alakalı çalışmayı 1 ay içerisinde tamamlayıp kendisine sunacağız. Uluslararası arenada manevra kabiliyetimizi güçlendirmeliyiz” şeklinde yapılması gerekenleri özetledi.
Maliyet ve rekabet için  “Lojistik maliyetlerimiz yüksek. Birçok ülkedeki müşterilerimiz bizden, kendi ülkelerinde sunulacak imkanlar-avantajlar ile yaşanabilecek her türlü lojistik sorunun önüne geçmemizi bekliyor. Bu amaçla bir çalışma başlattık ve Ekonomi Bakanımıza da taleplerimizi ilettik. Otomotiv tedarik sanayi için önemli bir adım olacağına inandığımız ve yurtdışında küçük merkezler oluşturmayı amaçlayan projenin uygulanması sayesinde, küresel arenada elimiz güçlenecek.”şeklinde ifadede bulundu.
Otomotivin değişik üretim sürecininde olmamız gerekenleri sıralayarak, “Dünya ciddi bir değişim içerisinde. Biz de bu değişime ayak uydurmak zorundayız. Birçok kişi, kısa zamanda elektrikli araçların piyasayı kaplayacağını zannediyor. Bu doğru değil. En az 5-10 yıl boyunca, mevcut içten yanmalı motorlu araçların hafifletilmesi, üreticilerin öncelikli meselesi olmaya devam edecek. Artık hafif ve akıllı araçların konuşulduğu bir dönemdeyiz. Avrupa’da bazı meslek dernekleri araçları nasıl hafifletebileceklerine odaklanmış durumda. Mesela Alman Dövmeciler Birliği bir aracı parçalayarak, içindeki tüm parçaları inceliyor ve bunları nasıl hafifletebileceği üzerinde çalışıyor. Biz de Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen Uluslararası Mühendislik Konferansı’nda (IAEC) araç hafifletme konusuna odaklandık. Enerjimizi, bu gibi yenilikçi faaliyetlere kaydırmalı ve bu yönde aksiyon alma çabası içinde olmalıyız” şekinde vurguladı.
Başkan Alper Kanca, “OEM firmaları, daha önce ürün satın almak için ülkemize gelirken, artık hem ürün hem de tedarikçi almak için geliyor. OEM firmaları, Türkiye’nin sadece Türk topraklarında üretim yapmasını yetersiz buluyor; dünyaya yayılmamız ve küresel anlamda aktif olmamız gerektiği konusunda çağrıda bulunuyor. Bu durum, Türk tedarikçisi açısından gurur verici. Görünen o ki; sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da büyümemiz gerekiyor. Bu noktada stratejilerimizi gözden geçirerek, yeniden kurgulamamız şart” dedi.
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder