1.15.2016

ETİK VE İTİBAR DERNEĞİ İŞ ETİĞİ ORTAK BEYANI GALA YEMEĞİNDE BİR ARAYA GELDİ-YILMAZ PARLAR


BASIN TOPLANTILARI  

 




TÜRK İŞ DÜNYASININ ÖNDE GELEN İSİMLERİ
ETİK VE İTİBAR DERNEĞİ İŞ ETİĞİ ORTAK BEYANI GALA YEMEĞİNDE BİR ARAYA GELDİ
İş Etiği Ortak Beyanı, 2010 yılından bu yana evrensel iş etiği ilkelerinin anlaşılması, benimsenmesi, yaygınlaştırılması, şirketlerin yazılı kültürünün temel taşı haline gelmesi için bir referans merkezi olmak misyonuyla faaliyet gösteren Etik ve İtibar Derneği TEİD'in toplam ciroları 100 milyar doları aşan ve 200.000'in üzerinde çalışanı istihdam eden 120'yi aşkın üyesinin katılımıyla, 13 Ocak 2016 tarihinde imzalandı.
Aynı gece, Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği ve Etik ve İtibar Derneği işbirliği ile hazırlanan “Halka Açık Şirketler için Etik Değerler” imza töreni ve 2015 B20 Türkiye ayağında özel sektörde KOBİ’lere yolsuzlukla mücadele için kaynak ve kılavuz niteliğindeki KOBİler İçin Etik Yönetimi Rehberi lansmanına da ev sahipliği yaptı.
 Günümüz iş dünyasında, şirketlerin sadece bilançolarında gösterebildikleri karları ile başarılı sayıldıkları eski iş dünyası zihniyetinin tarihe karıştığını belirten TEİD Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öncer, artık ana merkezinde sorumlu iş yapabilme kavramını da barındıran, etik değerlerin ön planda olduğu ve bu değerlerin şirketlerin vazgeçilmez kültürleri haline gelmesinin zorunlu olarak görüldüğü bir çalışma anlayışının önem kazandığına dikkat çekti.
Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olan ve sahip olduğu potansiyeliyle büyük öneme sahip olan ülkemizde yolsuzluka mücadele, etik ve uyum yönetimi, bütünlük, hesap verilebilirlik ve şeffaflık konularında farkındalık düzeyinin arttırılmasının en büyük hedef olduğunu belirten Öncer, evrensel etik ilkelerinin Türkiye’de toplumun her kesiminde benimsenmesi ve uygulanması için önderlik yapmayı kendisine misyon edinmiş olan  TEİD’in sayısı 120’ye ulaşan ve her biri sektöründe lider konumda bulunan kurumsal üyelerinin ortak etik beyanına imza atmalarından dolayı duyduğu mutluluğu paylaştı
Yeni üyelerinin katılımı ile daha da güçlenen TEİD, 2015 yılı itibari ile kurumsal üyelerini %28 oranında arttırdı. Türkiye GSMH’nın %15’ini oluşturan ve 200.000 üzerinde çalışana istihdam sağlayan 120’yi aşkın kurumsal üyenin sektörel dağılımına baktığımızda ağırlıklı olarak Sanayi kuruluşları ile Danışmanlık ve Denetim firmalarının yer aldığını görmekteyiz.
 Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan halka açık şirketler için Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği (KOTEDER)ve Etik ve İtibar Derneği işbirliği ile hazırlanan “Halka Açık Şirketler için Etik Değerler” projesinin lansmanı KOTEDER Yönetim Kurulu Başkanı Nalan Erkarakaş ve KOTEDER üyelerinin katılımları ile gerçekleştirildi.
2013 yılında göreve gelen yeni yönetim olarak önceliği halka açık şirketlerde etik değerleri belirleme çalışmasına verdiklerine değinen Erkarakaş, Sermaye Piyasası mevzuatında yer alan ve şirketlerin sürdürebilirliğinin sağlanması açısından çok önemli olan kurumsal yönetim ilkeleri gereği halka açık anonim ortaklıkların etik ilkelerini belirlemelerinin ve web sitelerinde yayınlamalarının gerekliliğini belirtti. Bu düzenlemeden yola çıkarak uzun yıllardır bu alanda çalışmalar yapan Etik ve İtibar Derneği ve sektörün farklı alanlarında çalışan yöneticileri bir araya getirerek bir çalışma grubu oluşturduklarını ve başarılı şirket uygulamaları ve Dünya uygulamalarını da inceleyerek halka açık şirketler için 17 maddeden oluşan etik ilkeleri belirlediklerini söyledi. Dünyada borsalar ve hisse performansları incelendiğinde yatırımcıların kararlarında etik değerleri olan şirketlerin öncelikli olduğunu sözlerine ekledi.
TEİD Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öncer, “Halka Açık Şirketler için Etik Değerler çalışması kapsamında gerçekleştirilen bu işbirliği ile iş etiği konusunda ülkemiz açısından çok önemli bir adım attığımızı düşünmekteyiz. İstanbul’un dünyadaki önemli finans merkezleri olması yolunda yapılan çalışmalarda halka açık şirketlerde etik değerlerin ön planda olması, başarılı bir şekilde etik risklerinin yönetilmesi amacı ile gerçekleştirdiğimiz bu imza töreni bu yöndeki çalışmalarımız için önemli bir kilometre taşı olacaktır.” dedi.
 Türkiye Cumhuriyeti’nin başkanlığında gerçekleşen G20’nin önemli ayaklarından B20’de TEİD’in aldığı aktif role değinen Öncer, derneğin B20’de Yolsuzlukla Mücadele Görev Gücü altında “Gümrüklerde Yolsuzlukla Mücadele” ve “KOBİler Çalışma Grubu” olmak üzere iki çalışma kolunda da lider konumunda çalıştıklarını belirtti.
Her iki çalışma grubunda da Türkiye’nin dönem başkanlığı hedefi olan uygulamacı olmanın karşılık bulduğuna değinen Öncer, B20’nin somut ürünlerden biri olma özelliğini taşıyan ve KOBİlere iş etiği uygulamaları alanında kaynak ve kılavuz olma amacıyla hazırlanan KOBİler İçin Etik Yönetimi Rehberi’nin lansmanını da yine bu gece gerçekleştirmekten gurur duyduklarını belirtti.
TEİD Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öncer sözlerini şu şekilde tamamladı : ”Uluslararası anlamda da  yapılanması, ürünleri ve çalışmaları örnek gösterilen Sivil Toplum Örgütü olmak, büyüme ve etki alanımızı geliştirme çabamızın karşılığını aldığımızı gösteriyor. Makro hedefimiz ise TEID’i sadece G20 ülkelerinde değil Türk şirketlerinin ağırlıklı iş yaptığı tüm ülkelerde kurulacak benzer merkezler için bir referans merkezi haline getirmektir.”
Gecenin önemli konuklarından İngiltere Başkonsolos Yardımcısı Rafe Courage sözlerine yolsuzluğun hem ekonomik büyümeye, hem toplumsal refaha hem de demokrasiye zarar verdiğine dikkat çekerek başlayıp özellikle ticarete gizli maliyetler yüklediğini ve önemli yatırımları engelleyebileceğini belirterek devam etti.
Rakamlarla yolsuzluğu incelediğimizde Dünya Bankası verilerine göre yolsuzluk, küresel ekonomiye %10’luk bir ek maliyet katıyor ve dünya ekonomisi her yıl yaklaşık 1 trilyon doları rüşvet ve yolsuzluk yüzünden kaybediyor. İngiltere Başkonsolos Yardımcısı Rafe Courage, rakamsal verileri değerlendirip, kaybın ekonomiye kazandırılmasının başlıca yönteminin “Şeffaflık” olduğunu vurgululadı. “Ekonomik şeffaflık, kaynakların etkin dağılımını ve ekonominin büyüme potansiyelinin artmasını sağlar. Başka bir deyişle; daha çok şeffaflık daha az yolsuzluk, daha az yolsuzluk daha verimli bir iş ortamı demek.” sözleriyle konuşmasına devam etti.
Etik ve İtibar Derneği (TEİD) ve The International Business Leaders Forum’un (IBLF) beraber yürüttğü, yolsuzlukla mücadelede yol gösterici niteliğindeki KOBİler için Etik Yönetimi Rehberi’ni, Birleşik Krallık olarak desteklediklerini belirtti. Bu desteğin ilerleyen günlerde de devam edeceğine değinen Courage, bu alandaki en önemli somut adımlarından birini yeniden yapılandırılan Refah Fonu kapsamında gerçekleştirdiklerini ve “iş dünyasında şeffaflık” konusunun öncelikler arasına katıldığı bilgisini paylaştı. Courage sözlerini “Fon kapsamında yapılan değişiklikler ile önümüzdeki dönemde, Türkiye’de yolsuzlukla mücadele konusunda daha büyük ve kapsamlı projeler destekleyebileceğiz. Refah Fonu’nun bu yeni sürecinde, tıpkı TEID ve IBLF arasında kurulan ortaklık gibi, Türkiye ve İngiltere arasında yeni ortaklıklar kurulmasına vesile olacağı inancındayız.” şeklinde tamamladı.
TEİD - İş etiği ilke ve politikalarının anlaşılması, benimsenmesi, yaygınlaştırılması, yazılı kültürün temelini oluşturması için kılavuzluk etmek ve referans merkezi olmak misyonuyla hareket eden Etik ve İtibar Derneği TEİD, Türkiye ekonomisi ve iş dünyasının, dünyanın en itibarlı 30 ülkesi arasına girmesine ortam yaratmak amacıyla faaliyet göstermektedir. Bu yönde 2010 yılında kurulan TEİD, bugün Türkiye GSMH'nın yüzde 15'ini oluşturan ve 200 bin üzerinde çalışana istihdam sağlayan 120'yi aşkın kurumsal üyesiyle çalışmalarını sürdürmektedir. Bir şirketin başarısını tanımlayan faktörlerin içinde dünya genelinde sorumlu vatandaşlık, sürdürülebilir üretim politikalarının etkinliği, inovasyon politikaları, etik kurallara uyum ve itibar gibi kavramların en az finansal veriler kadar yüksek önem taşıdığı gerçeğiyle hareket eden TEİD; Türkiye Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler ve OECD nezdinde taraf olduğu yolsuzlukla mücadele anlaşmalarının hayata geçirilmesinde özel sektör koordinasyonu görevini sürdürmektedir. Etik risklerin yönetimi alanında dünyada varolan değerlerin Türkiye'ye taşınmasında etkin rol oynamaya da çalışan TEİD, bu fonksiyonu uluslararası ortakları ve üyeleriyle yerine getirmeye çalışmaktadır. TEİD bu doğrultuda TRACE International Türkiye temsilciliği, Global Ethics Network Bölge Temsilciliği, European Business Ethics Network üyeliği, Basel Institute on Governance çalışma grubu üyeliği ve OECD Yolsuzlukla Mücadele çalışma grubu ve bölgesel danışma kurulu üyeliği görevlerini yürütmektedir.



yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder